Tel.: +385 95 907 0868     E-mail: kokolekdetailing@gmail.com
Image

AUTO DETAILING

U Hrvatskoj je još uvijek relativno nepoznat pojam auto detailing te se tumači na različite (ne)točne načine. Probat ćemo vam malo približiti značenje te riječi i objasniti što točno pripada ovoj filozofiji pristupa vozilu. Također, dobit ćete par savjeta koji nose ključnu riječ – detail (detalj) da vam olakšaju održavanje vašeg vozila.

Auto detailing je proces čišćenja, uklanjanja nedostataka, te zaštite interijera i eksterijera vozila sa naglašenom pažnjom na detalje koji oplemenjuju stanje vozila. Upravo ta usmjerenost na detalje olakšava kontinuirano održavanje, te podiže estetski dojam vozila na višu razinu.

Procjena, priprema i detalji čine srž detailinga. S ova tri glavna ˝alata˝ , te teoriju i praksu, na korak ste do savršenstva.

Što se smatra procjenom? Svako vozilo je drugačije i zahtijeva drugačiji pristup.

Procjena je vrijeme odvojeno za pregled auta kako bi se detektirala sva onečišćenja (kontaminacija) i oštećenja, tj.odredilo opće stanje vozila kako bi se u potpunosti na siguran način dovelo u najbolje moguće stanje.

 

Onečišćenja:

 • smola od drveća, katran, insekti
 • kontaminacija metalnim česticama
 • ostaci ljepila
 • vremenski utjecaji (blato, nečistoća koje se vožnjom podiže na auto, sol sa ceste)
 • mehanička neispravnost (najčešće uzrokovano curenjem tekućina iz vozila)
 • naslage nikotina u interijeru, prašnjav ventilacijski sustav, vodilice sjedala, krovni tapecirung

 

Oštećenja:

 • izblijedjela i oštećena plastika na eksterijeru i u interijeru vozila
 • oštećenja na staklenim površinama koje pogoršavaju vidljivost
 • oštećenja i matiranje farova radi dugotrajne izloženosti UV zrakama i vanjskim utjecajima
 • izblijedjele i ispucale gume na naplatcima i oko vrata vozila
 • oštećenja laka u formi koncentričnih krugova (swirlovi), duboke ogrebotine (Random Deep Scratches) ili hologrami (blještave iskrivljene linije nastale kao rezultat neprofesionalnog poliranja)
 • tragovi kamenca od vode, oštećenja uzrokovana ptičjim izmetom
 • ispucale kožne obloge, sjedala, tkanine u interijeru
 • oksidacija boje na eksterijeru

Mogli bismo navesti još dugi niz primjera ali ovo su najčešći na koje ćete naići tijekom svoje procjene.

Priprema je drugi korak koji podrazumijeva opskrbu sa proizvodima koji će na siguran i kvalitetan način ukloniti sva onečišćenja i oštećenja koja ste detektirali tijekom procjene. No, bitnije, priprema znači osigurati sve uvjete kako ne biste nanijeli dodatnu štetu u procesu detailinga.

 

Nekoliko savjeta koje uvijek morate imati na umu:

 1. Veća potrošnja proizvoda ne garantira bolje čišćenje ili zaštitu. Držite se uputa proizvođača i kroz vrijeme i praksu ćete razviti osjećaj za omjere kao npr.udio šampona u vodi, količina paste za poliranje na spužvi, količina voska pri nanošenju na vozilo. Ovaj savjet će vam uštediti jako puno novaca i često poboljšati rezultat.
 2. Nikada ne radite na vrućem vozilu. To se odnosi na lak, naplatke, diskove, sve dijelove vozila. Ukoliko to napravite, možete dovesti do oštećenja površine ili lošeg krajnjeg rezultata. Uvijek radite u hladu, pogotovo dugotrajnije procese poput pranja, sušenja, poliranja i pazite na vremenske okolnosti. Nije isto prati auto u ljetnim i zimskim mjesecima, niti jednako traje.
 3. Od vrha na dolje. Jednostavan savjet koji se odnosi primarno na pranje. Auto uvijek perete od vrha prema dolje jer su donji dijelovi (ispod polovice vrata, niži segmenti branika itd.) najbliži tlu, te su najprljaviji. Još jedan mali trik je da uvijek perete prvo horizontalne površine (krov, haubu, gepek) te onda vertikalne, jer horizontalne površine duže zadržavaju vodu i šampon na sebi što omogućava kvalitetnije djelovanje.
 4. Pazite da vi ne uzrokujete štetu. Zatvarači na odjeći, prstenje na rukama, ručni satovi, dugi nokti (ima i žena u ovom svijetu, ne biste vjerovali) mogu oštetiti površinu. Sve što možete skinite sa sebe i nosite rukavice. Pogotovo se zaštitite kad radite sa agresivnim proizvodima i slijedite upute proizvođača za osobnu zaštitu zdravlja.
 5. Ne pretpostavljaj, testiraj postepeno. Ako niste sigurni kako će proizvod djelovati, uvijek testirajte prvo na skrivenom mjestu. Postepeno znači da koji god proizvod koristili, uvijek se kreće od najmanje agresivnog sredstva ili najslabijeg omjera sredstva prema jačem, nikada obratno.
 6. Dotakni i zaključi. Jedan od primjera je gliniranje. Onečišćenja na laku poput kontaminacije metalnim česticama ne možete vidjeti, one se osjete pod vršcima prstiju. Dotaknite površinu, ako je hrapava, neravna, morate odraditi gliniranje prije poliranja jer ako preskočite ovaj korak, nanijet ćete još veću štetu i sve zaštite koje nanosite na kraju procesa, poput npr. voska neće se moći kvalitetno vezati za podlogu što će uzrokovati smanjenje trajnosti i potencijalno povećanu potrošnju proizvoda.

Detalji su jako bitan dio. Detailer se razlikuje od laika u detaljima. Laik će vidjeti i diviti se ne znajući zašto. Detailer će znati razlog i tražiti u njemu potencijal za poboljšanjem. Ovakvo znanje stječe se kroz vrijeme u kojem se uči teorija i praksa paralelno.

Primjeri detalja su emblemi na vozilu koje većina često zaboravi prijeći kistom i očistiti, kao i utori oko kedera na eksterijeru u kojem se taloži nečistoća. Obloge kotača koje rijetko tko očisti i zaštiti. Glicerin koji ste namazali na gume 2 minute prije kretanja pa se raspršio po karoseriji jer se nije stigao upiti ili ste ga stavili previše. Naplatci koje nikad niste očistili s unutarnje strane ili skinuli tragove ljepila od utega s njih pa lako privlače i zadržavaju nečistoću na sebi. Ovo sve su uobičajene ˝sitne˝ greške, ali upravo takvi detalji su srž detailinga.

 

Prednosti detailinga

Kroz određeno vrijeme vidjeti ćete sve više detalja i uvijek tražiti bolje. Znati ćete kako očuvati vaše vozilo da izgleda kao prvog dana kada ste ga dovezli doma, ali i kako mu vratiti sjaj. Znati ćete kako pravilno polirati bez tragova holograma. Podići ćete vrijednost vašeg vozila radi drugačijeg načina održavanja ili povećati profit jer imate kvalitetniji način održavanja vozila od vaše konkurencije.

Sve su to prednosti, pitanje je…do kad ćete čekati da ih iskoristite?

30 GODINA TRADICIJE

Kokolek detailing studio spoj je dugogodišnjeg iskustva, korištenja najkvalitetnijih svjetskih proizvoda i najsuvremenije opreme i alata te iznimne ljubavi prema ovom poslu. Našu tvrtku izgradile su godine uspješnog i kvalitetnog rada.

Pogledajte cjelokupnu ponudu na našoj web stranici i s povjerenjem nam predajte svoje vozilo ili plovilo.

KONTAKT

ADRESA: Braće Radić 22, 21210 Solin
RADNO VRIJEME: Pon - Pet: 8h - 16h

FACEBOOK

KDS Line d.o.o.

Braće Radića 22, 21210 Solin
OIB: 12182621130
Upis u registar TS Split, MBS: 060472834, Temeljni kapital: 2.500,00 euro
Član uprave, direktor: Anđela Kokolek
IBAN: HR8324020061101193362 kod ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d.d., SWIFT: ESBCHR22

Pratite nas na društvenim mrežama:

Copyright © 2024. Kokolek Detailing Studio.  Designed by WebMark

Image
ADRESA: Braće Radić 22, 21210 Solin
RADNO VRIJEME: Pon - Pet: 8h - 16h